Sotong sumbat masak kari dan kentang
BAHAN-BAHANNYA :-
200 g sotong, bersihkan
1 biji telur -buat telur dadar
1 mangkuk kecil daging kisar - direbus
{sumbatkan telur dan daging ke dalam sotong}
1 mangkuk santan
4 sb rempah kari
1 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
2 biji cili hijau
2 tangkai daun kari
4 biji kentang
Garam dan gula secukup rasa
2 biji limau kasturi, ambil jusnya
CARA MEMBUATNYA :-
- Panaskan sedikit minyak, tumis bawang besar, bawang putih, cili hijau dan daun kari hingga harum dan bawang layu.
- Masukkan santan dan rempah kari.
- Masukkan sotong, gaul rata dan tambah sedikit air.
- Bila kuah pekat sedikit, masukkan garam secukup rasa dan secubit gula. Biar kuah pekat, tambah jus limau kasturi, kacau dan matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat.
0 comments:
Post a Comment