Wednesday, December 28, 2011

Carte du jour : Curry Chide Squid with Potato

  Sotong sumbat masak kari dan kentang

  
BAHAN-BAHANNYA :-

200 g sotong, bersihkan 
1 biji telur -buat telur dadar
1 mangkuk kecil daging kisar - direbus
{sumbatkan telur dan daging ke dalam sotong}

1 mangkuk santan
4 sb rempah kari 
1 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
2 biji cili hijau
2 tangkai daun kari
4 biji kentang

Garam dan gula secukup rasa
2 biji limau kasturi, ambil jusnya

CARA MEMBUATNYA :-
  1. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang besar, bawang putih, cili hijau dan daun kari hingga harum dan bawang layu.  
  2.  Masukkan santan dan rempah kari.
  3. Masukkan sotong, gaul rata dan tambah sedikit air.
  4. Bila kuah pekat sedikit, masukkan garam secukup rasa dan secubit gula. Biar kuah pekat, tambah jus limau kasturi, kacau dan matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat.


0 comments:

Post a Comment

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More